Fold-up nature conservation

Innovative noise protection as a vertical compensatory measure

Regional, renewable material – innovative, industrial, land-conserving, sustainable
Habitat for insects and birds
Planning with residents

Reference: Joining an 11 m high wall of rammed earth elements, Herzog de Meuron/Martin Rauch

Sustainable noise protection and renaturation promotion

Instead of a conventional solution, such as an earth wall or steel/aluminium/concrete wall, we propose a noise protection prototype in rammed earth or Weller loam construction technique between kilometers 16 to 20 as part of the construction of the A14 south of Karstädt.

Due to its mass and porous surface, clay has an extremely high noise protection factor.
Clay construction is sustainable, uses excavated material and building materials from the immediate surroundings and is also a near-natural building.
Such a noise protection wall uses, innovatively conceived, the Weller loam and rammed loam techniques that were widespread in East Germany until 100 years ago. Aesthetically it blends into the landscape in terms of materiality and colour.

Inhabited loam wall, Foto: Christian Hansel, Lovis Lehmbau

A noise protection wall made of stamped or Weller loam additionally fulfils the function of a vertical compensation measure and thus prevents additional land consumption.
It also provides a refuge for many insect species, including specially protected wild bees.
The technology has already been used for large modern buildings (Ricola, Herzog de Meuron/Martin Rauch; Ozeaneum, Bolthauser; Alnatura headquarters Darmstadt, Martin Rauch, testing in individual cases RZS) and has thus proven its industrial usability. Durability is guaranteed by the special construction technique; at the same time, dismantling is possible with comparatively little effort. A loam wall in Weller or compacted loam construction is practically maintenance-free and causes no further costs.
In its function as noise protection and vertical, ecological compensation measure, the wall in the Prignitz district has the potential to become a European showcase project.

Feasibility study and prototype

The development of a prototype is aimed at machine production and thus low production costs.
In a research project, the statics and construction and the function of a noise barrier made of clay for the promotion of biodiversity, its feedback effects on the region and its energy balance are to be investigated. Workshops to plan details with local people make the wall an identification object of regional solidarity.

Planned route section with envisaged noise protection

Material test in one of the areas affected by noise. Photo: Deven, Alfred-Herrhausen-School, June 2019

Partners
Martin Rauch, Schlins und Jan Mittelstädt, Berlin
Eike Roswag, und Ökologe TU Berlin

Pre-project
Michael Weser, Berlin
Montessorischule Wittenberge
Bauhütte Wiesencafé Wittenberger Weg

Contact
Zentrum für Peripherie
Nebeliner Dorfstraße 35
19357 Karstädt

Ute Reeh
Tel: 0151-50955255
Mail: info@zentrum-fuer-peripherie.org